Zapekané cestoviny

Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľarazy si v obchode musím „lámať“ hlavu nad prikázaniami, čo mi bolo nariadené nakúpiť. Ale nemám problém si spomenúť na jedlá z obľúbenej kuchyne mojej mamky presladkej a úžasnej babičky. Zapražená polievka, ciky-caky so sladkou kapustou, prívarky od výmyslu sveta, ale aj tzv. polievka „šestonedieľok“, či halušky a rezance so všetkým, čo bolo doma. Naše mamky mali spoločnú slabosť na rezance s domácim slivkovým lekvárom a škvarkami. To ľúbi aj moja pani, ale so slaninou a „ježkom“ z klobásy.

4-6
porcie
33 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V popredí blahodárny pohľad pre „mäsožrútov“ a v hornej polovici záberu zostava pre „cestovinárov” a milovníkov ich „gastronomických VPK” (Variácií-Permutácií-Kombinácií).
  2. Plátky údenej slaniny (žiaľ slovenskú domácu už dávno nemám) som pokrájal asi na 2,5 cm kúsky, vypiekol do červeno-hneda (v mištičke som odložil trošku na „posyp“ pri servírovaní) a
  3. aj s výpekom zalial už s 3 PL soli vyvarené cestoviny linguine v zmiešovacej mise.
  4. Pridal som domáci slivkový lekvár, vlastnej výroby, trošku zriedený asi s „deckom“ horúcej vody.
  5. Posypal zarovnanou PL soli, práškovým cukrom a mletými aj s pokrájanými vlašskými a lieskovými orechami, jemne ale dôkladne premiešal.
  6. Zapekaciu misu som dôkladne vystriekal emulziou z hladkej múky a oleja,
  7. „poprášil" ju polovicou pripravenej hrubšej strúhanky, vložil zmiešané cestoviny, povrch posypal druhou polovicou strúhanky a 33 min zapiekol v elektrorúre vyhriatej na 180 °C (350 °F).
  8. Podával som ich hneď za horúca, sebe ozdobené odloženými kúskami opečenej slaniny a
  9. pre moju krajšiu ½ s už spomínaným „ježkom“ údenej klobásy.
  10. Tento kvietok nám vyrástol z ničoho nič, iba tak, sám od seba. Ako sa volá? Neviem!