Cestovinový šalát so zeleninou a čerstvou mätou

Autor receptu: martinis

Pestré, zeleninové šaláty sú mojími najobľúbenejšími jedlami : stačí trocha zeleniny, lyžica balzamika, dobrý olivový olej, šálka cestovín a čerstvá mäta a môžte si pripraviť výborný a chutný obed, vhodný aj na zbalenie do školy či práce :))

1
porcia
20 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Začneme zaujímavým "grifom", o ktorom som sa dozvedel len nedávno : stačí očistené redkvičky zospodu narezať do tvaru hviezdy, vložiť do studenej vody do chladničky a po hodine mali by sa pekne otvoriť, samozrejme, ak sú zárezy dostatočne hlboké. Na tento trik som si však spomenul až v polovici varenia, takže moje otvorené veľmi nie sú, nabudúce na to musím myslieť skôr, ale som si istý, že sa to podarí :)
  2. Za osem cherry paradajok - kúpil som si výborné, slovenské :) - umyjeme a poprekrajujeme. Malú červenú cibuľu nakrájame nahrubo, teda na väčšie kocky. Stonku mäty umyjeme, osušíme a lístky otrháme zo stonky. Olivy prepláchneme pod vodou, aby sme ich zbavili nadbytočnej soli a tým je naša príprava zavŕšená :)
  3. Šálku cestovín varíme v osolenej vode spolu s malou hrsťou mrazenej kukurice, ušetríme tým riad, aj čas. Najviac sa do šalátu hodia celozrnné cestoviny, rozhodne tvrdšie, na tvare nezáleží - mne chutia Buitoni penne. Uvarené scedíme a dáme do misy s cibuľou, olivami, kukuricou a osušenými redkvičkami. Zakvapneme výdatným dúškom oleja a lyžicou balzamikového octu, ten dodá príjemnú chuť. Samozrejme nesmie chýbať veľká štipka soli a mletého čierneho korenia.
  4. Premiešame a následne prihodíme paradajky a čerstvú mätu, nesekáme, lístky necháme vcelku. Kto chce, pridá si aj malú čili papričku, ja mám svoje vlastné, a keďže sú naozaj maličké, nakrájal som hneď dve, aby zvýraznili tie výborné, zeleninové chute. Šalát voňajúci mätou a chutiaci odchádzajúcim letom je výborným obedom nielen do práce alebo školy ;)
  5. Dôvodom, prečo mám rád takéto nekomplikované jedlá je fakt, že sa dajú pripraviť z naozaj dostupných, čerstvých a často aj regionálnych surovín a sú nenáročné na prípravu, peňaženku aj čas. Tento cestovinový šalát kombinuje plnú, výraznú chuť zeleniny s jej charakteristickými farbami a veľmi jemným dochutením - prakticky tým najzákladnejším : olivovým olejom, soľou a korením. Balzamiko som použil na podčiarknutie, mätu na osvieženie a podaril sa veľmi chutný šalát, ktorý je možné podávať aj na akejkoľvek oslave, i tým najmenším (vtedy možno bez olív a takmer určite bez čili) ;)