Cestovina s hadomorom (čierny koreň)

Autor receptu: janger

V mojom bio-zeleninovom balicku bol hadomor (cierny koren). Bolo to uz parkrat, co som ho dostala a priznam sa, vzdy som ho zahodila (hoci potraviny strasne nerada vyhadzujem). Vzdy ma odradzalo to, ze som citala, ako zle sa to cisti a pod. Ved niekedy to nazyvali aj "utrpenie domacich zien". Tato starodavna zelenina bola v minulosti dost pouzivana, ale potom upadla do nemilosti. Teraz sa mi zda, ze sa znovu viac zacina objavovat. Som rada, ze som vyskusala. Uz to nikdy nevyhodim!

2
porcie

Suroviny

Postup

  1. Precitala som si viacere recepty, trosku som to pokombinovala a vyslo mi toto. Neviem, ci je tato zelenina dostat na Slovensku a ci to vlastne niekto aj vyskusa. Mozno niekomu spravim chut...Ja si sem recept ukladam aj kvoli vlastnej potrebe.
  2. Fotiek vela nemam, lebo som ani nepredpokladala, ze recept budem uverejnovat. Ale preco nie. Tak tu je hadomor, alebo cierny koren, alebo ako to niekedy volali, spargle chudobnych. Najprv som ho dobre umyla od hliny. Mala som 7 kusov.
  3. Potom som ho namocila do vody, lebo v niektorych receptoch som citala, ze sa to vo vode lepsie cisti. Ale ani to nebolo treba. Treba si dat rukavice, take latexove. Alebo gumene kuchynske. Tato zelenina totiz pri cisteni vylucuje neprijemnu lepkavu hmotu a okrem toho robi flaky. Takze sa treba vyzbrojit ;-). Cistila som skrabkou na zemiaky, islo to bez problemu. Pokrajala som to na mensie kusky a dala do hrnca, v ktorom som mala vodu s octom. Namiesto octu moze byt aj citron. Je to preto, aby zelenina hned nestmavla. Dame varit. Nestopla som, ako dlho som to varila. Myslim, ze tak 10-15 minut to bolo. Vyskusajte pichnut nozikom. Nevarit uplne do makka. Tak, aby to bolo este take trochu pevne.
  4. Medzitym uvarime cestovinu, ja som mala tagliatelle, cize dlhe rezance.
  5. Na panvicu dame trochu masla a pridame cierny koren, chvilku pooprazame, pridame pokrajane sampinony. Ja som mala tzv. gastanove, to su tie s hnedym klobucikom. Prichutime solou, korenim, petrzlenovou vnatou. Samozrejme najlepsia je cerstva, ja som mala doma iba susenu, tak som dala tu. Nakoniec pridame par lyzic smotany na varenie. Ak by ste to radsej chceli take viac omackove, mozete dat smotany viac. Nechame prejst varom. Pridame do toho uvarenu cestovinu, premiesame a mozeme podavat. Ked som to nalozila na tanier, tak sa mi to zdalo take farebne nevyrazne, preto som pridala este pokrajanu redkvicku.
  6. Budem tuto zeleninu skusat na rozne sposoby. Uz ju nikdy nevyhodim. Ak mate moznost, vyskusajte. To cistenie ozaj nie je take strasne :-).