Černicový koláč

Černicový krémový koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Lesné černice vlastnoručne nazbierané, krém s kyslou smotanou, cesto hrnčekové.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravujem smotanový krém: V miske vymiešam lopatkou kyslú smotanu, cukry, vajcia, puding vanilkový v prášku. Lesné černice (čisté) nedochucujem ničím. Nechám stáť.
  2. Cesto: Celé vajcia s cukrami vyšľahám do peny. Pridám mlieko a olej. Lopatkou po častiach primiešam polohrubú aj hladkú múku, do ktorých som pridala prášok so pečiva, štipku soli a cviklový prášok. Cesto je trochu hustejšie.
  3. Približne dve tretiny cesta vylejem na plech 24 x 34 cm. Dno plechu som vyložila papierom na pečenie. Boky plechu som natrela tukom a posypala hrubou múkou.
  4. Na cesto nalievam smotanový krém.
  5. Na smotanový krém rozložím neochutené lesné černice (nevážila som ich, máme radi veľa ovocia v koláčoch)...
  6. Navrch lesných černíc po troškách nalejem zvyšnú časť cesta.
  7. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 - 180 stupňov cca 35 – 37 minút. Upečené cesto kontrolujem špajľou.
  8. Vychladnutý černicový koláč posypem troškou práškového cukru. Veľmi chutný koláč, oplatí sa upiecť.