Černicový koláč
Černicový krémový koláč (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Lesné černice vlastnoručne nazbierané, krém s kyslou smotanou, cesto hrnčekové.
Postup
- Najprv si pripravujem smotanový krém: V miske vymiešam lopatkou kyslú smotanu, cukry, vajcia, puding vanilkový v prášku.
Lesné černice (čisté) nedochucujem ničím.
Nechám stáť.
- Cesto: Celé vajcia s cukrami vyšľahám do peny. Pridám mlieko a olej. Lopatkou po častiach primiešam polohrubú aj hladkú múku, do ktorých som pridala prášok so pečiva, štipku soli a cviklový prášok. Cesto je trochu hustejšie.
- Približne dve tretiny cesta vylejem na plech 24 x 34 cm. Dno plechu som vyložila papierom na pečenie. Boky plechu som natrela tukom a posypala hrubou múkou.
- Na cesto nalievam smotanový krém.
- Na smotanový krém rozložím neochutené lesné černice (nevážila som ich, máme radi veľa ovocia v koláčoch)...
- Navrch lesných černíc po troškách nalejem zvyšnú časť cesta.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 - 180 stupňov cca 35 – 37 minút. Upečené cesto kontrolujem špajľou.
- Vychladnutý černicový koláč posypem troškou práškového cukru.
Veľmi chutný koláč, oplatí sa upiecť.