Černicový koláčik s krehkého cesta

Autor receptu: domci4

Tento recept, som našla na jednej stránke, pôvodne tam mali ísť maliny, ale ja som použila černice, pretože som si ich bola natrhať :)... Stred sa mi trošku neupiekol, možno preto, že som nemala takú formu na pečenie a piekla som to v zapekacej mise, ktorá bola menšia :) http://www.varime.sk/recepty/malinovy-kolac-z-krehkeho-cesta/

15-20 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Takže spravíme si cesto: Múku si preosejeme, pridáme 100 g masla, 50 g práškového cukru, vanilkový cukor a žĺtok vypracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme na 15 minút do chladiť.
  2. Formu na koláč si vymastíme maslom a vybraté cesto z chladničky dáme do formy a roztlačíme. Nezabudneme vytvoriť aj boky. Cesto potrieme bielkom( ktoré nám ostalo), popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 12-14 minút.
  3. Kým sa nám pečie cesto tak si urobíme náplň: vyšľaháme práškový cukor s rozpusteným maslom a citrónovou šťavou do peny. Pridáme černicovú šťavu(ja som mala aj kompótové černice, tak som použila z toho) a rozšľahané vajcia. Dôkladne premiešame a nalejeme na predpečený korpus. Koláč môžeme posypať aj čerstvými černicami.Pečieme 15-20 minút na 175 stupňoch. Koláč krájame až vychladnutý, podávame ho posypaný práškovým cukrom. Je to taký dobrý letný koláčik. Môžeme použiť aj iné šťavnaté ovocie - jahody, čučoriedky, maliny.