Černicový cheesecake

Černicový cheesecake

Autor receptu: katarina22

V mrazničke som mala ešte mini zásobu černíc z leta od svokrovcov a tak som sa rozhodla použiť ich na koláč a pripomenúť si ich kyslastou chuťou kúsok leta.

12
porcií
30 minút
príprava
85 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila korpus. Sušienky som rozdrvila a zmiešala s rozpusteným maslom. Zvyčajne ich drvím v sáčku valčekom na cesto. Na dno tortovej formy (28 cm) som si dala papier na pečenie a sušienkovú hmotu dala do formy a pekne vytvarovala okraje. Sušienkový korpus pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Doba je však individuálna podľa druhu použitých sušienok. Platí tu jednoduchá rovnica - čím viac cukru obsahujú sušienky, tým skôr sa korpus začne pripekať, takže si ho treba pozorne sledovať.
  2. Na plnku si zmiešame mascarpone, tvaroh a kyslú smotanu, pridáme 2 vajíčka, 2 vanilkové cukre a 6 PL kryštálového cukru. Vždy nakoniec pridávam citrónovú kôru - ja osobne jej dávam veľa, pretože máme radi jej chuť. Takto pripravenú plnku dáme na predpečený vychladený korpus a pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 160 °C asi hodinku. Opäť je to individuálne. Ja vyťahujem cheesecake z rúry, keď mi okraje plnky začnú trošičku hnednúť.
  3. Černice si v hrnci privedieme do varu, roztlačíme, ale môžme nechať aj drobné kúsky. K hmote si pridáme trochu práškovej želatíny, aby nám poleva na koláčiku pekne stuhla. Takto pripravenú ešte horúcu polevu lejeme na vychladnutý koláč.
  4. Dobrú chuť!