Černicovo - ríbezľová šarlota s tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Recept do súťaže s McCain

Suroviny

Postup

  1. Dlhé detské piškóty poukladáme po obvode tortovej formy. Moje boli extra dlhé, preto som ich skracovala. Konce som použila na vyloženie dna formy.
  2. Umyté černice dáme do mixéra a rozmixujeme.
  3. Rozmixované černice precedíme cez sito alebo vhodnú látku. Ja hrubšiu dužinu a zrniečka nevyhadzujem. Primiešavam ich do ovocných nanukov či jogurtov.
  4. K precedenému černicovému pyré bez zrniečok pridáme cukor a agar. Premiešame a necháme 10 minút postáť. Po 10 minútach na miernom ohni varíme, kým sa agar nerozpustí. Za občasneho miešania necháme chladnúť.
  5. Smotanu na šlahanie vyšľaháme a opatrne zmiešame s takmer úplne vychladnutým černicovým pyré (najprv 2-3 lyžice šľahačky k černiciam, potom černice postupne do zvyšnej šľahačky). Penu navrstvíme do tortovej formy a uložíme do chladničky.
  6. Rovnakým postupom pripravíme ríbezľové pyré s agarom a cukrom
  7. a zmiešame ho s vyšľahanou smotanou.
  8. Ríbezľovú penu navrstvíme na černicovú
  9. a formu opäť uložíme do chladničky.
  10. Tvarohovú vrstvu pripravíme zmiešaním mlieka, cukru a agaru. Po 10 minútach dáme na sporák a varíme do rozpustenia agaru.
  11. Mliečno - agarovú zmes pridáme k tvarohu, vyšľaháme. Ochutíme citrónovou šťavou. Ak je tvarohová zmes málo sladká, pridáme vanilkový či práškový cukor. Mala som len hrudkovitý tvaroh, preto som zmes rozmixovala v mixéri dohladka.
  12. Poslednú - tvarohovú vrstvu navrstvíme do formy a šarlotu necháme v chladničke stuhnúť. Ozdobíme ju čerstvým ovocím.
  13. Šarlota v reze.