Čerešňový koláč

Autor receptu: azzaro

Čerešňový koláčik klasický letný ovocný koláčik, ktorý krásne vonia po vanilke a je príjemne osviežujúci ovocím. Do tohoto koláča môžete kľudne dať namiesto čerešní višne, alebo broskyne, marhule.... Skrátka čokoľvek. Kľudne, ak máte doma nepotrebnú limetku použite tú namiesto citrónu do náplne. Ďalšie koláčiky nájdete v mojom bloggu: http://karolina-azzaro.blogspot.sk/

45 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru, soľ, cukor spolu s maslom a rýchlo vypracujeme mrveničku. Primiešame vajce a hotové cesto rozdelíme na 2 časti a zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na 30minút.Zatiaľ si pripravíme náplň.
  2. Náplň: Do kastróla si dáme čerešne a všetok cukor. Na miernom ohni zahrievame a do zmäknutia. Ak používame mrazené ovocie, to nám pustí viac vody a preto to treba nechať trochu odpariť. Keď už máme ovocie tak akurát, pridáme čučoriedky citrónovú šťavu, mandle a kôru a zamiešame. Do 2-3 lyžíc vody zamiešame škrob a ten zamiešame do ovocia. Ak používame mrazené ovocie môžme použiť aj vodu z kastróliku kým sa neodparí a zamiešať do nej škrob. Miešame do zhustnutia. Keď nám to zhustne odstavíme. Z chladničky vyberieme jedno cesto vyvaľkáme tak na kruh s priemerom 30cm. Trúbu zapneme na 220°C a koláčovú formu vytrieme maslom. Cesto prenesieme do formy a utľapkáme okraje, ktoré potrieme vajcom. Na cesto nalejeme náplň. Druhé cesto rozvaľkáme na zhruba 30cm a nakrájame ho na zhruba 1,5 cm hrubé pásy. Pásiky ukladáme do kríža cez celý koláč. Na záver cesto potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami, prikryjeme alobalom a dáme piecť 30 minút do predohriatej trúby. Po pol hodine odokryjeme a dáme piecť ešte na 15minút, aby mriežka chytila farbu. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.
  3. Dobrú chuť. K :) http://karolina-azzaro.blogspot.sk/