Čerešňový koláč
Čerešňový koláč z lístkového cesta
Autor receptu: redakcia
Z tohto koláča si môžete jednotlivé kúsky rovno odtŕhať rukou.
15 porcií |
20 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Čerešne umyjeme, necháme odkvapkať a odkôstkujeme. Okrúhlu formu s priemerom 24 cm vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie.
- Lístkové cesto rozvaľkáme na dlhý plát. Potrieme ho po celej dĺžke džemom. Na džem rozložíme odkôstkované čerešne. Cesto zrolujeme do dlhej rolády. Roládu po naplnení na chvíľu uložíme do chladničky. Lepšie sa bude krájať a slimáky budú pravidelnejšie.
- Vychladenú roládu rozkrájame na asi 15 kúskov. Do pripravenej formy naukladáme čerešňové slimáky reznou stranou nadol tak, aby medzi nimi bol malý odstup. Vajce rozšľaháme vidličkou a potrieme ním povrch koláča. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C asi 35–40 minút.