Čerešňový závin

Čerešňový bezlepkový závin

Autor receptu: novalim

Bezlepkové lístkové cesto zvládne podľa nášho super receptu každý, aj úplný začiatočník. Nebojte sa, recept je jednoduchý, rýchly a lístkové cesto sa vám zaručene vydarí.* Môžete z neho napiecť drobné lístkové koláčiky na slano alebo sladko, šamrolky, môžete ho použiť ako základ na quiche (kiš) – zeleninový slaný koláč alebo rôzne sladké lístkové dezerty. Možností je mnoho, je len na vás, akú si vyberiete.

8
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
  2. Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme. Na šamrole alebo košíčky vaľkáme cesto na tenko, asi na 1-2 mm hrúbku. Na quiche alebo tarty na hrubšie, odporúčame 3 mm. Na slané tyčinky necháme cesto asi pol cm hrubé.
  3. Na závin vyvaľkáme z lístkového cesta tenký obdĺžnik. Potrieme ho roztopeným maslom, posypeme bezlepkovou strúhankou Novalim, kryštálovým cukrom a škoricou a na povrch naukladáme odkvapkané odkôstkované čerešne. Závin opatrne zavinieme, šev utesníme a závin uložíme na plech švom nadol. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 190 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda. Podávame nakrájaný na kúsky, posypané práškovým cukrom.