Čerešňový koláč

Čerešňová bublanina, koláč ktorý patrí k letu

Autor receptu: redakcia

20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a necháme odkvapkať v sitku. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
  2. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do svetlej, hustej peny. Za stáleho miešania pridávame po lyžiciach striedavo olej a horúcu vodu, každú lyžicu dôkladne zapracujeme.
  3. Do žĺtkovej peny po častiach prisýpame múku zmiešanú s práškom do pečiva, so soľou a s nastrúhanou citrónovou kôrou, metličkou dôkladne premiešame.
  4. Bielky vyšľaháme na pevný sneh a jemne zapracujeme do cesta.
  5. Cesto vylejeme na plech (30 x 40 cm) vymastený maslom. Čerešne obalíme v jemnej strúhanke z piškót, ktorú vyrobíme pomletím detských piškót. Obalenými čerešňami posypeme cesto.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.