Toastový chlieb

Celozrnný toastový chlieb

Autor receptu: janeg

Jednoduchý recept na jemný sendvičový chlebík bez vajec alebo laktózy.

1 bochník
porcia
110 minút
príprava
40-45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do teplej vody vysypeme balíček sušeného droždia (7 g) a necháme 5 minút nakysnúť. Osolíme, pridáme med, maslo a premiešame.
  2. Nasypeme polovicu múky (rátajme zo 450 g), soľ a premiesime. Prisypeme zvyšok múky a miesime asi 10 minút, kým cesto nie je hladké a elastické. Podľa potreby dosypeme zvyšných 50 g múky.
  3. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút. Formu na biskupský chlebík jemne nastriekame olejom a vysypeme múkou. Cesto vyformujeme do bochníka a vložíme do formy. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30-45 minút.
  4. Vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov a pečieme 40-45 minút. Prepečený chlieb by mal zvoniť, keď naň zaklopeme. Upečený zabalíme do utierky a necháme vychladnúť. Nekrájame teplý, rozpadne sa.