Toastový chlieb
Celozrnný toastový chlieb
Autor receptu: janeg
Jednoduchý recept na jemný sendvičový chlebík bez vajec alebo laktózy.
1 bochník porcia |
110 minút príprava |
40-45 minút na 170 °C |
Postup
- Do teplej vody vysypeme balíček sušeného droždia (7 g) a necháme 5 minút nakysnúť. Osolíme, pridáme med, maslo a premiešame.
- Nasypeme polovicu múky (rátajme zo 450 g), soľ a premiesime. Prisypeme zvyšok múky a miesime asi 10 minút, kým cesto nie je hladké a elastické. Podľa potreby dosypeme zvyšných 50 g múky.
- Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút. Formu na biskupský chlebík jemne nastriekame olejom a vysypeme múkou. Cesto vyformujeme do bochníka a vložíme do formy. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30-45 minút.
- Vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov a pečieme 40-45 minút. Prepečený chlieb by mal zvoniť, keď naň zaklopeme. Upečený zabalíme do utierky a necháme vychladnúť. Nekrájame teplý, rozpadne sa.