Celozrnno-orechové palacinky

Autor receptu: dvorka

Moja mamka robievala palacinky väčšinou celé doobedie. Piekla ich na jednej panvici a dávala ich postupne ako piekla štyrom hladným krkom ako vtáčatám. Po dopečení poslednej si unavená sadla a moji bratia sa jej s otáznikom v očiach opýtali: "a čo bude na jedenie?" Z bielej múky s džemom ich aj moje deti pojedli každý 5 aj viac. A teraz, keď už sú na trhu rôzne a hlavne celozrnné múky, aj dve palacinky stačia na zasýtenie.

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr som si vymiešala bielka na tuhý sneh. V mixéri som vymiešala múku s ostatnými sypkými surovinami, žĺtkami a mliekom na hladké polotekuté cesto. Do neho som nakoniec vmiešala sneh z bielkov. Netreba pridávať prášok do pečiva, soľ ani cukor.
  2. Palacinkárku som v strede trochu potrela maslom, naliala cesto a dala pomaly piecť. Tak isto som urobila aj na druhej panvici. Kým sa druhá palacinka piekla, prvú som obrátila. Dnes mi stačili dve palacinkárky. Keď sme boli doma všetci, robievala som na troch a niekedy som pribrala na pomoc klasickú panvicu.
  3. Za 10 minút som upiekla 9 palaciniek.
  4. Na potretie som použila ovocnú marmeládu, na vrch namiesto čokolády kakaovú polevu vymiešanú z holandského kakaa, sušeného mlieka v pomere 1:1 a osladila som trochou medu. Priliala som trochu vody aby bola poleva liateľná, ale nie riedka. Samotná chutí ako čokoládový puding.
  5. Na palacinkách pre mňa nesmie chýbať biely jogurt a ovocie.