Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Nedavno som si na ferii kupila pecivo s ciernymi olivami, ktore mi velmi chutilo. Predavac sa iba smial, ked som sa usilovala od neho vymamit recept. Tak som experimentovala. Z povodnych petits pains tam zostali iba tie olivy. Navyse som skombinovala tri druhy muky, pecivo bolo povodne iba z hladkej psenicnej.

Postup

  1. Robila som niekolko pokusov, preto som na vymiesenie cesta pouzila radsej domacu pekaren. Kto si chce zacvicit, moze sa do toho pustit rukami. Suroviny som vkladala do pekarne v tomto poradi: vlazna voda, olej, vsetky 3 druhy muky, drozdie, provensalske bylinky, cierne korenie a sol. Program: cesto. Po vymieseni som cesto vyklopila na pomucenu dosku a pridala na vacsie kusy posekane olivy a nahrubo rozdrvene pinolky.
  2. Zamiesila som ich do cesta.
  3. Dobre vymiesene cesto som rozdelila na 8 rovnakych dielov a urobila okruhle zemlicky, ktore som poukladala na plech vystlany papierom na pecenie.
  4. Zemlicky, alebo petits pains, ako ich tu volaju, som nechala kysnut na plechu este 30 minut a potom som ich dala piect do rury predhriatej na 200 stupnov. Po 10 minutach som teplotu rury znizila na 180 stupnov a dopiekla zemle dozlatista. Trvalo im to este nieco vyse 15 minut. Kazda rura pecie inak, preto je lepsie kontrolovat. Ked obratite zemlicku "hore nohami" a poklepete na spodok, ma zniet duto. Vtedy je akurat.
  5. Zemlicky su vyborne aj na pripravu talianskej bruschetty.