Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Nedavno som si na ferii kupila pecivo s ciernymi olivami, ktore mi velmi chutilo. Predavac sa iba smial, ked som sa usilovala od neho vymamit recept. Tak som experimentovala. Z povodnych petits pains tam zostali iba tie olivy. Navyse som skombinovala tri druhy muky, pecivo bolo povodne iba z hladkej psenicnej.
Postup
- Robila som niekolko pokusov, preto som na vymiesenie cesta pouzila radsej domacu pekaren. Kto si chce zacvicit, moze sa do toho pustit rukami.
Suroviny som vkladala do pekarne v tomto poradi: vlazna voda, olej, vsetky 3 druhy muky, drozdie, provensalske bylinky, cierne korenie a sol. Program: cesto. Po vymieseni som cesto vyklopila na pomucenu dosku a pridala na vacsie kusy posekane olivy a nahrubo rozdrvene pinolky.
- Zamiesila som ich do cesta.
- Dobre vymiesene cesto som rozdelila na 8 rovnakych dielov a urobila okruhle zemlicky, ktore som poukladala na plech vystlany papierom na pecenie.
- Zemlicky, alebo petits pains, ako ich tu volaju, som nechala kysnut na plechu este 30 minut a potom som ich dala piect do rury predhriatej na 200 stupnov. Po 10 minutach som teplotu rury znizila na 180 stupnov a dopiekla zemle dozlatista. Trvalo im to este nieco vyse 15 minut. Kazda rura pecie inak, preto je lepsie kontrolovat. Ked obratite zemlicku "hore nohami" a poklepete na spodok, ma zniet duto. Vtedy je akurat.
- Zemlicky su vyborne aj na pripravu talianskej bruschetty.