Celozrnné bágle (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Zaujala ma príprava tohto pečiva, pôvodne boli len z hladkej bielej múky, riskla som, že nebudú až také nadýchané a pridala som aj celozrnnú múku. Výsledok bol super a chuť celozrnného pečiva je pre mňa osobne neporovnateľne lepšia oproti výrobkom z čisto bielej múky.

140 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny okrem medu, vajíčka a maku som dala do pekárne a zapla program na miesenie a kysnutie cesta. Po 1:30 hodine bolo cesto krásne nakysnuté.
  2. Na pomúčenej pracovnej ploche som vyformovala 8 bochníčkov. Nechala som asi 10 minút odpočívať.
  3. Vareškou alebo rúčkou lyžice urobíme do stredu otvor...
  4. Otvor rozšírime na cca 3 cm v priemere.
  5. Dáme na plech s papierom na pečenie a prikryté necháme ešte 30minút kysnúť.
  6. V širšom hrnci si zohrejeme vodu, do ktorej pridáme 1 PL medu. Keď začne vrieť, vkladáme do nej po 2 bágle -dolu vrchnou stranou. Necháme 30 sekúnd vo vode a dierkovanou naberačkou vyberieme, zľahka odkvapkáme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, kde kysli- tak, aby strana, ktorá bola v hrnci naspodu, bola teraz navrchu. Nevyzeralo to vábne, už som si povedala..no amen, tma, pojdu do koša. Ale zdanie klamalo.
  7. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme buď makom, alebo sezamom. Dáme do rúry rozohriatej na 200stC a pečieme asi 20 minút.
  8. Výsledok po upečení bol vizuálne naozaj omnoho lepší, ako predtým, než išli do rúry. A chuť bola naozaj skvelá. Odporúčam vyskúšať.