Cestoviny

Casarecce so špargľou a s guanciale (fotorecept)

Autor receptu: bugout

Mám jeden pekný kus guanciale, tak som sa rozhodol skúsiť pár receptov kde má ísť guanciale. Toto je prvý z nich.* Síce pôvodne neplánovaný, ale ráno som kúpil krásnu mladú špargľu, tak som trošku guglil.

Suroviny

Postup

  1. Našiel som veľa rôznych špargľových receptov, tak som si ich tak nejako poskladal a povyberal čo mi vyhovuje... A ku guanciale, kto nevie, ide o taliansky sušený bravčový lalok nasolený a korenený, nie údený.
  2. Dáme na panvicu nakrájané guanciale na stredne slabý výkon, aby pomaly púšťalo tuk a opekalo sa. Medzitým očistíme a na drobno nakrájame šalotku a pridáme na panvicu. Rovnako pokračujeme so špargľou. Drevnatý koniec odlomíme, špičku odrežeme a zvyšok špargle nakrájame na kolieska a prihodíme na panvicu. Popri tom dáme variť cestoviny, moje potrebujú cca osem minút (od času, keď guanciale pustilo dosť tuku) a toľko zhruba potrebuje aj celá omáčka. Robil som prvý krát špargľu tak som netušil, ale reálne jej stačí pár minút.
  3. Na panvicu pridáme na poslednú jednu, dve minútky aj špičky zo špargle, ktoré pozdĺžne prekrojíme na polovicu a zvýšime výkon nech sa špargľa aj guanciale trochu viac opečie. Pridáme cestovinu s trochou vody, parmezán a miešame, kým sa všetko pekne spojí, podľa potreby podlejeme ešte vodou... (kto sa rád hrá, môže špičky zo špargle opiecť s časťou guanciale do chrumkava a nechať extra na ozdobenie, mne sa nechcelo :-))
  4. Najčastejšiou odlišnosťou bolo pomixovanie časti špargle na krém, ktorý sa nalial do panvice kde sa všetko pripravovalo. Ďalšia odlišnosť bola v predváraní špargle, keďže som mal mladú, netrebalo to riešiť. A do tretice, bolo vybratie guanciale z panvice po jeho opečení a jeho vrátenie na záver. Nad tým som sa aj zamýšľal, ale potom som si povedal, že v amatriciana sa tiež varí guanciale v omáčke, tak som to neriešil. Jedlo bolo v každom prípade výborné...