Domáci chlieb

Čarovný chlebík (fotorecept)

Autor receptu: bogar

Tento chlebík robím dosť často. Je jednoduchý, chutný a čerstvý hoc len s masielkom.

45-50 minút
na 250/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo všetkých surovín si večer pripravíme cesto, poriadne vymiešame vareškou, nemiesime. Cesto odložíme na teplé miesto a necháme prikryté celú noc až do rána, ja dávam na vrch fóliu a tak do deky.
  2. Ráno cesto vylejeme na pomúčenú dosku a napodiv sa s ním veľmi dobre pracuje. Vytvarujeme požadovaný tvar a uložíme ho do pomúčenej čistej utierky, keďže žiaľ nemám ošatku... Prikryjeme druhou utierkou a necháme kysnúť ešte hodinu.
  3. 20 min pred koncom kysnutia rozohrejeme rúru na 250 stupňov a vložíme do nej misu, v ktorej budeme piecť chlieb ale musí mať aj vrch, takže u mňa jenské sklo. Opatrne vyberieme horúcu sklenenú misu a jemne preklopíme cesto do misy. Ak máte ošatku, tak jednoducho len preklopíte a je v mise. Teplotu v rúre stiahneme na 220 stupňov a zakryté pečieme 35-40 minút podľa rúry. Potom odkryjeme a dopečieme kým nie je kôrka hnedastá a chrumkavá asi 15-20 min podľa rúry. Chlebík vyberieme na mriežku a poriadne potrieme osolenou vodou.
  4. A takto vyzerá hotový chlebík pripravený k podávaniu.
  5. Keďže sme ho šli jesť rovno k žobráckej polievke s masielkom tak som ho nakrájala a podávala, ale odporúčam nechať ho vychladiť aspoň 20 minút na mriežke a potom ho zabaliť do pootvoreného sáčku, aby nebola kôrka veľmi ostrá. Dobrú chuť.