Kuracia pečeň

Čarovná panvica s pečeňou, šalotkou a paprikou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľmi rád „labužírujem“ s pečeňou pripravovanou na rôzne spôsoby, ale kuracia má, aspoň u mňa, vždy „zelenú a na voľno“. Možno zapracovali ilúzie z detstva, kedy nás s bratom, naša Mamka presladká, spravodlivo podelila s jedným kusom, pri občasnej domácej príprave toho, aj na slovenských regiónoch chovaného kura domáceho. Teraz kuraciu pečeň kupujem aj vo viac ako polkilových téglikoch, takže som sa „rozšafáril“ a vymýšľam kombinácie s ingredienciami, ktoré by nám v minulosti ani nezišli na um.

4-6
porcie
30 minút
príprava
6-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nič „svetaborné“, ale zato naozaj chutné a voňavé alias „šmačne a pachňuce“! Na zodpovedajúcej rajnici som vyškvaril pokrájanú „kúpenskú“ slaninu, na jej škvarkách orestoval „mesiačiky“ šalotky a pokrájanú zelenú papriku.
  2. Z chladničky som vybral „kontajnerík“ kuracích pečienok, ktoré si tam cez noc „búvali“ v marináde z plnotučnej liptovskej horčice.
  3. Rozprestrel som ich po povrchu paprikovo-šalotkového základu, posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb (čMK4F) a údenou sladkou mletou paprikou pána Urblíka z Komárna.
  4. Po prvých štyroch minútach restovania som pečene poobracal, dorestoval ešte „krát“ 4 minúty aj na druhej strane a až teraz dochutil soľou. Nadosmrti neprestanem byť vďačný milej šikovnej pani Blaženiakovej, majsterky kuchárky VZK VLA v Košiciach, ktorá ma do tajov tejto technológie trpezlivo zaúčala.
  5. Výsledný „bouquet“ chutí som vyšperkoval „orechom“ čerstvého masla a
  6. už na tanierikoch prísne stráženým a žiarlivo opatrovaným, postrúhaným údeným oštiepkom.
  7. K receptu s „filet mignon“ som zabudol pridať 1. májovú rozkvitnutú čerešňu, ktorú som bol tu v Peoria-AZ nútený imitovať bougainvillea-ou. Tú však už poznáte, tak aspoň pohľad na bazaličku voňavú, ktorá rozkvitla na mojej bylinkovej hriadke!