Kuracia pečeň
Čarovná panvica s pečeňou, šalotkou a paprikou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Veľmi rád „labužírujem“ s pečeňou pripravovanou na rôzne spôsoby, ale kuracia má, aspoň u mňa, vždy „zelenú a na voľno“.
Možno zapracovali ilúzie z detstva, kedy nás s bratom, naša Mamka presladká, spravodlivo podelila s jedným kusom, pri
občasnej domácej príprave toho, aj na slovenských regiónoch chovaného kura domáceho. Teraz kuraciu pečeň kupujem aj vo
viac ako polkilových téglikoch, takže som sa „rozšafáril“ a vymýšľam kombinácie s ingredienciami, ktoré by nám v minulosti
ani nezišli na um.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
6-8 minút tepelná úprava |
Postup
- Nič „svetaborné“, ale zato naozaj chutné a voňavé alias „šmačne a pachňuce“! Na zodpovedajúcej rajnici som vyškvaril pokrájanú „kúpenskú“ slaninu, na jej škvarkách orestoval „mesiačiky“ šalotky a pokrájanú zelenú papriku.
- Z chladničky som vybral „kontajnerík“ kuracích pečienok, ktoré si tam cez noc „búvali“ v marináde z plnotučnej liptovskej horčice.
- Rozprestrel som ich po povrchu paprikovo-šalotkového základu, posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb (čMK4F) a údenou sladkou mletou paprikou pána Urblíka z Komárna.
- Po prvých štyroch minútach restovania som pečene poobracal, dorestoval ešte „krát“ 4 minúty aj na druhej strane a až teraz dochutil soľou. Nadosmrti neprestanem byť vďačný milej šikovnej pani Blaženiakovej, majsterky kuchárky VZK VLA v Košiciach, ktorá ma do tajov tejto technológie trpezlivo zaúčala.
- Výsledný „bouquet“ chutí som vyšperkoval „orechom“ čerstvého masla a
- už na tanierikoch prísne stráženým a žiarlivo opatrovaným, postrúhaným údeným oštiepkom.
- K receptu s „filet mignon“ som zabudol pridať 1. májovú rozkvitnutú čerešňu, ktorú som bol tu v Peoria-AZ nútený imitovať bougainvillea-ou. Tú však už poznáte, tak aspoň pohľad na bazaličku voňavú, ktorá rozkvitla na mojej bylinkovej hriadke!