Calzone s brokolicovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: ivah

U nás doma všetci milujeme taliansku kuchyňu, dnes sme si ju užili vo výbornej ľahkej verzii. Ak ešte nemáte svoj kvások, pokojne môžete dať do cesta droždie (20 g), čím sa výrazne skráti aj doba kysnutia – z 12 na asi 1 hodinu. Kváskové cesto má kyslastú príchuť, takže tradičná pizzová chuť to určite nie je, každopádne je zdravšie a ľahšie stráviteľné. :-)

4
porcie
40 minút
príprava
17 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto dôkladne vymiesime ...
  2. ... a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 12 hodín. (Ak robíte s droždím, tak hodinu.)
  3. Na doske z neho vytvarujeme valček, ...
  4. ... rozkrojíme ho na 4 rovnaké diely ...
  5. ... a vytvarujeme z nich bochníčky.
  6. Každý rozvaľkáme na tenko (asi 2 mm), stred potrieme olivovým olejom (aby sa cesto nerozmočilo), okraje musia zostať suché.
  7. Pripravíme si plnku: Na horúcu panvicu nalejeme olej, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme. Pridáme brokolicu rozobratú na ružičky, posypeme solčankou, rascou, podlejeme vriacou vodou a dusíme do polomäkka. Varechou brokolicu rozpučíme na menšie kúsky, pridáme na hrubo nastrúhané tofu a dusíme, kým sa voda úplne odparí. Necháme vychladnúť.
  8. Na polovicu cesta položíme plnku, preložíme a okraje dobre uzavrieme.
  9. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C 17 minút. Dobrú chuť! :-) Viac mojich receptov nájdete na fb stránke: Vegetariánka - s láskou k zdravému jedlu