Čabajská klobása

Autor receptu: kimlo

Tento recept mi poskytli rodičia môjho kamaráta, pochádzajú z Békešskej Čaby. Klobásy sme plnili priamo u nich v byte v Trenčíne, potom údili celú noc a deň na chate pri jazere Bodovka. Podstatou pravej čabajky je to, že sa tam nedáva mleté čierne korenie. Chutia fantasticky, najmä za surova, náležite vyzreté a vyschnuté, na kolieska nakrájané.... Ingrediencie sú udávané na 10kg mäsa.

Postup

  1. Mäso (3 diely lopatky, 1 diel bôčika) pomelieme na mlynčeku s väčšími otvormi. Ak je bôčik chudý a prerastený, možno použiť aj zopár kúskov surovej slaniny.
  2. Pomleté mäso dáme do väčšej nádoby alebo hrnca...
  3. Na kuchynský stôl dáme igelit alebo umelý obrus, a naň rozložíme pomleté mäso do rovnomernej vrstvy...
  4. Mäso potrieme rozotretým cesnakom...
  5. ...posypeme paprikou...
  6. ...soľou...
  7. ...a rascou.
  8. Teraz je dôležitá tímová spolupráca. Masu mäsa dokladne miešame holými rukami z každej strany stola, premiestňujeme a premieľame...
  9. Po dôkladnom premiešaní vytvoríme za masy úhľadný bochník.
  10. Túto zmes by bolo najlepšie nechať v chlade odležať aspoň 12 hodín. My sme však toľko času nemali, tak sme sa pustili hneď do plnenia. Z masy vytvoríme menšie guľky...
  11. ...naplníme mlynček, a nadievame do čriev...
  12. ...a robíme dlhšie klobásy.
  13. Tie potom stočením "naporcujeme" na páry, ktoré v strede previažeme stužkou. Navlečieme na palice a šupneme do údiarne.
  14. Údime studeným dymom 30 hodín. V 1-2 hodinových intervaloch kontrolujeme, klobásy otáčame a prevraciame aby sa vzájomne nedotýkali a boli dôkladne celé vyúdené...
  15. Výsledok potom stojí za to...