Bystrické šišky

Autor receptu: 7majka777

180 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Odoberieme si po troške vlažného mlieka, cukru a múky, a v menšej nádobe vymiešame s droždím. Kým tento kvások vykysne, vymiešame cukor, žĺtky a maslo na hladký krém. Do tohto krému pridáme vykysnutý kvások, múku, vlažné mlieko, cukor, rum a soľ a vypracujeme na hladké cesto. Počas miesenia pridávame sneh z bielok.
  2. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme a vhodným pohárom vykrajujeme kolieska. Môžeme naplniť lekvárom alebo necháme len obyčajné kolieska. Necháme ešte chvíľu podkysnúť na doske a potom vkladáme do horúceho oleja vrchnou stranou (pred vložením do oleja môžeme cesto ešte po okrajoch povyťahovať).