Sirup

Bylinkový sirup z mäty, medovky a verbeny

Autor receptu: mitzy

Brázdila som internet a hľadala sirup z verbeny. Natrafila som na českú chalupársku stránku a na nej i zakotvila. Sirup čisto z verbeny som síce nenašla, ale kombinácia verbeny, medovky a mäty očarila. Recept som si upravila, 4 kg cukru (špeciálneho do sirupov jednak nemám a jednak používam radšej trstinový.) Taktiež sa mi páčil viac varný postup @Sonulienky pri bazovom sirupe, tak som si ho zopakovala pri tejto várke. Opakovanie je matka múdrosti, tak overené veci treba zachovať.

Suroviny

Postup

  1. Stonky s lístkami (cca 25 cm dlhé) opláchneme, zbavíme najtuhších stoniek, zalejeme prevarenou vlažnou vodou (2l). Pomaranče umyjeme, zbavíme šupy, pokrájame na krúžky a vložíme k bylinkám. Ak chcete, pridajte aj jeden citrón. Nádobu prekryjeme gázou, detskou plienkou alebo plátenou utierkou. Necháme v chlade odpočívať 24-48 hodín.
  2. Po tejto dobe odležania vysterilizujeme poháre a fľašky, viečka i naberačku. Pripravíme si ich vedľa sporáka. Na sporák postavíme hrniec, pripravíme si sitko s jemnými očkami a odležanú zmes prelejeme, bylinky a pomaranče nad sitkom aj pomačkáme a vytlačíme čo najviac šťavy. (Ak ste zmes prekryli gázou, môžete samozrejme precediť cez ňu.) Zapneme oheň a keď sa voda začne variť, stíšime ohrev. Pridáme cukor a miešame, kým sa neroztopí. Varíme zhruba pol hodinu tak, aby voda nevrela a občas premiešame. Pridáme šťavu z citróna na zakonzervovanie (miesto kyseliny citrónovej.)
  3. Keď sme spokojní s konzistenciou sirupu, vypneme ohrev. Sirup naplníme do pohárov a fliaš, zavrieme poriadne vrchnáčikmi a preklopíme hore dnom. Môžeme ich samozrejme aj vysterilizovať v hrnci s vriacou vodou cca 10 minút. (Pozor, aby poháre nepukli.)