Burgyňové pagáče
Autor receptu: capko
Máme rad aj tieto sladké pagáče.
100-150 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Cukrovú repu dobré očistíme a uvaríme do mäkka. Potom vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Pripravíme si kvások z kvasníc trochu letnej vody, trochu cukru premiešať a nechať v teple nakysnúť.
- Asi 80dkg polohrubej múky nasypeme na veľkú dosku, pridáme soľ, prášok do pečiva, cukor, Heru, kvások, mak a samozrejme na jemno nastrúhana cukrová repa. Všetko spolu dobre na doske zmiešame a vytvoríme bochník, ktorý posypeme mukou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť 1 - 2 hodiny podľa kysnutia.
- Po dostatočnom kysnutí cesto vyvaľkáme na 1 až 1,5 cm hrúbky, z ktorého vykrajujeme formičkou asi 4cm kolieska. Na vymastený plech tieto kolieska naukladáme nie príliš na tesno musíme počítať, že cesto nám zväčši objem. Boky pagáčov potrieme troškou oleja a vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme ešte asi 30minút nakysnúť. Napokon pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C - 200°C asi 20 - 30 minút podľa typu rúry. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme papat. Dobrú chuť želám.