Burgundské z hovädzích líčok (Beef Bourguignon)

Autor receptu: radox1

Na nový rok to chcelo niečo slávnostnejšie,tak som sa tentoraz rozhodol pre Beef Bourguignon.

4-5
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na asi 4 cm kocky,cibuľu a slaninu na pásiky.V širokom hrnci opražime slaninu a vyberieme ju.Do výpeku pridáme olej, vložíme mäso a z kazdej strany ho dobre postupne poopekáme a opäť vyberieme.Vložíme cibuľu,cesnak,nakrájanú mrkvu na koliečka a opečieme do hneda.Do zeleniny zarestujeme pretlak,a ked sa tuk opäť vyčíri vlejeme víno(tentoraz som použil z čiernych ríbezlí-plnohodnotné víno z devína,žiadne čučo,naozaj odporúčam)a necháme z polovice odvariť.Vložíme naspät mäso,slaninu,všetky koreniny,zaprášime múkou a podliate vývarom vložime prikryté do vyhriatej rúry 150° na 3 h.Po udusení štavu precedíme(nepasírujeme),zoberieme tuk z hladiny a ak je riedka tak ju odvaríme do požadovanej konzistencie.tento krok nie potrebný pokial je štava dostatočne hustá a nie je potrebná jej jemnosť.
  2. Vo väčšej panvici na masle opečieme šampinóny-najlepšie sú tie hnedé, maličké a v celku,pridáme malé šalotky alebo cibulky z plechovice-ja som nemal a nahradil lupenmi menších cibúľ a všetko opečieme do hneda-nikdy nepodlievame a môžeme expedovať.Ja to robím tak, že šampinóny a cibuľky dávam až navrh na mäso kôli estetike,poprípade servírujem zvlášť a každý si naberie sám. Podávam s opečenou bagetou alebo kašou.