Burgery
Autor receptu: jenni
Všetky potrebné recepty na úplné dotvorenie týchto burgerov nájdete u mňa na
vareche. Napríklad burgerové žemle alebo avokádový dip zo sušených paradajok a
čerstvej bazalky. Burgery sa možno zdajú byť trochu náročnejšie na prípravu, čo sa
týka namáčania a varenia cíceru, strúhania cukety a pod., ale verím, že je tu plno
zdatných a šikovných ľudí, ktorým príprava burgerov nezaberie kopu času, pretože sa
ich určite oplatí vyskúšať.
www.dontbefakebakesomecake.sk
45 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup- Večer, deň pred prípravou a pečením burgerových placiek si namočíme 1 hrnček cíceru a namáčame do rána ďalšieho dňa. Ráno vodu zlejeme, nalejeme novú a cícer varíme približne 45 min. pokým nezmäkne. Vodu z uvareného cíceru si zlejeme do nádoby.
- Cícer vymixujeme do hladka spolu s vodou z uvareného cíceru. Vodu pridávame podľa potreby, aby zmes nebola príliš vodnatá, iba hladká (napr. ako nátierka).
Vymixovaný cícer si zatiaľ odložíme bokom.
- Cuketu si očistíme, rozrežeme, vnútro z cukety vydlabeme a očistenú cuketu si nastrúhame. Vydlabané vnútro z cukety na prípravu bugerov potrebovať nebudeme, môžete ho využiť inak. Nastrúhanú cuketu osolíme a necháme postáť, aby pustila šťavu. Cuketu si v rukách „vyžmýkame“ z prebytočnej vody.
- Cibuľu a cesnak si očistíme, cibuľu nakrájame a osmažíme na olivovom oleji. K cibuli pridáme prelisované strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a trochou chilli.
- Cuketu zmiešame s cícerovou pastou, cibuľou a cesnakom, pridáme lahôdkové droždie, ľanové semienka, múku a strúhanku podľa potreby. Všetky suroviny spolu zmiešame a v prípade potreby dochutíme soľou, korením a môžeme pridať znova trochu chilli. Strúhanku pridávame, kým sa nám nevytvorí masa, ktorá sa nám nebude rozpadávať pri tvorení placiek.
- Nakoniec už len tvarujeme placky, ktoré obaľujeme v strúhanke. Plech alebo misu na pečenie potrieme olejom, poukladáme placky a pečieme pri 200 stupňoch 10 min. z každej strany.
- Keď máme placky upečené, pripravíme si žemle, tie rozrežeme, obe strany žemle potrieme avokádovým dipom (recept naň som na varechu už pridávala, ide o avokádový dip, či guacamole s čerstvou bazalkou a suśenými paradajkami, ktorý skvele hodí na tieto burgery).
Na natrené žemle dáme umyté listy špenátu, placku, paradajky nakrájané na kolieska, znova špenátové listy a žemle spojte.
Žemle použite tiež domáce, sú chutnejšie ako tie z obchodu, receptov na žemle je mnoho, môžete skúsiť napríklad recept na burgerové žemle odo mňa.
|