Burgerové žemle

Autor receptu: jenni

Keď si pripravíte jedlo doma, máte 100% istotu, že nebude obsahovať zbytočné prísady alebo škodlivé Éčka. Čo sa pečiva týka, takmer vždy sa stretávam v obchode s tým, že v zložení je napísaných príliš veľa surovín, ktoré sú v ňom viac než zbytočné a príliš veľa nevyhovujúcich zložiek (najmä pre vegánov). Preto som si doma pripravila jednoduché burgerové žemle, ktoré môzete okrem burgerov jesť s čímkoľvek. Najchutnejšie sú v deň pečenia. www.dontbefakebakesomecake.sk

6-8
porcií
25 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Polovicu kocky droždia si rozmrvíme v prstoch do nádoby, prilejeme teplú vodu (200ml), pridáme polievkovú lyžicu cukru, rozmiešame a necháme 10 minút stáť na teplom mieste, aby nám vzišiel kvások.
  2. Medzitým si pripravíme zvyšné suroviny na cesto. Zmiešame múky, soľ, pridáme olej, 100 ml vody a kvások a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť približne hodinu a pol na teplom mieste.
  3. Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku, rukami vytvarujeme do tvaru valca a pokrájame ho na 6 až 8 kúskov, záleží od toho, aké veľké chcete žemle mať. Z každého kúsku vytvarujeme rukami bochník a každý bochník preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a necháme ich ešte pár minút podkysnúť.
  4. Rúru na pečenie si predhrejeme na 200 stupňov, potom postupe potrieme každý bochník olivovým olejom a posypeme sezamom, ľanovými semienkami a himalájskou soľou.
  5. Pečieme približne 15 minút a potom pečivo vyberieme z rúry a hneď preložíme z plechu na tanier.