Burger

Burger z červenej repy a quinoy

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Najprv uvaríme quinou alebo pšeno podľa návodu na obale. Zväčša sa varia približne 15 minút, ale je dobré ich variť dlhšie, aby sa rozvarili a držali burgerovú placku pokope.
  2. Červenú repu môžeme upiecť v rúre - ošúpeme ju, nakrájame na väčšie kúsky, posolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť pri 200 stupňoch na 45 minút. Spolu s repou dáme piecť celú hlavičku cesnaku, ktorú prekrojíme na polovicu a položíme reznou stranou dolu. Repu môžeme však aj jednoducho uvariť.
  3. Upečenú repu s cesnakom, ktorý vytlačíme zo šupky a so sušenými paradajkami rozmixujeme. Pridáme uvarenú quinou, fazuľu, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, mleté čili, soľ, mleté čierne korenie, cícerovú múku a ľanové semienka. Zmes vymixujeme ponorným mixérom, ale len veľmi nahrubo. Tyč ponorného mixéra stlačíme približne 8–krát.
  4. Zmes necháme minimálne 10–15 minút odstáť a môžeme sa pustiť do tvarovania burgerov (hrubšie placky). Potom ich ugrilujeme na grile, alebo ich pečieme pri 190 stupňoch 20 minút na papieri na pečenie. Po upečení alebo ugrilovaní ich necháme ešte 10 minút odpočívať, aby spevneli.
  5. Do rozkrojených žemlí dáme burgery, vegánsku tresku (môžete použiť aj avokádo), ľadový šalát, opečenú šalotku a vegánsku majonézu. Tú pripravíme tak, že ponorným mixérom zmiešame všetky ingrediencie okrem oleja. Ten nakoniec prilievame pomaly a mixujeme, pokiaľ majonéza nezhustne.