Burger

Burger s cibuľovou marmeládou

Autor receptu: oldherold

Domáci burger to je celkom iná vec ako ten, ktorý poznáte z bežného fastfoodu.* Ak taký burger doplníte o kvalitný čedar, plátky upečenej údenej slaniny a vami pripravenú cibuľovú marmeládu s trochou čučoriedkového alkoholu, dostanete plnohodnotné jedlo, ktorým okúzlite všetkých hostí vašej grilovačky.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Rozpáľte si gril. Z mletého mäsa vytvarujte 2 burgre, ktoré z oboch strán opečte. Miera prepečenia je, samozrejme, na vás. Niekto má rád viac prepečený burger, iní dávajú prednosť krvavejšej verzii, napríklad ako pri steaku. Na grile opečte z oboch strán aj slaninu a na vyššie položenom mieste na grile z oboch strán aj vaše domáce žemle.
  2. Cibuľovú marmeládu pripravíte jednoducho. Použite kúsok tuku. Pridajte na krúžky nakrájanú červenú cibuľu. Za občasného miešania duste cibuľu asi 20 minút, dajte pozor, aby príliš nezhnedla. Pridajte hnedý cukor. Keď sa cukor roztopí, pridajte 1dcl Tuzemského špeciálu RIAVA HAFIRA. Bežne sa pri cibuľových marmeládach používa červene víno, toto je však chuťovo veľmi zaujímavá obmena. Hafira má totiž výrazne sladkú čučoriedkovú chuť. Počkajte, kým sa alkohol celkom vyparí a cibuľa získa konzistenciu marmelády a odstavte.
  3. Začnite vyskladávať burgre. Spodnú časť žemle potrite horčicou a poukladajte lístky šalátu. Na šalát položte mäso a naň ďalej skladajte syr, plátky paradajky, plátky uhorky, slaninu a všetko doplňte o lyžicu cibuľovej marmelády. Na burger položte vrchnú časť žemle. Aby burger spolu poriadne držal môžete ho podávať prepichnutý steakovým nožom alebo drevenou špajľou. Podávajte s kečupom, zeleninovým šalátom alebo domácimi hranolčekmi.