Burgenlandská maková torta (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Je to vlastne koláč, ibaže okrúhly a veľmi dobrý, zvlášť pre toho, kto obľubuje mak. Keďže tam nejde žiadna múka, zrejme je vhodná aj pre celiatikov. Recept mám z kuchárskej knihy Pečieme s pôžitkom.

12
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na spodok tortovej formy som pricvakla pečiaci papier, ktorý som veľmi jemne potrela maslom. Keď si boky torty nevymažeme a nevysypeme múkou, bude vhodná aj pre celiatikov.
  2. Vyšľaháme si žĺtky s cukrom.
  3. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo a dobre zašľaháme. .
  4. Vmiešame mak, prášok do pečiva a citronát.
  5. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do makového piškótu.
  6. Cesto dáme do tortovej formy a zarovnáme.
  7. Upečieme v rúre - v tej mojej na 180°C cca 45 - 50 min.
  8. Tenkým nožom obozretne oddelíme korpus od formy. Vrch posypeme práškovým cukrom. Ja som použila šablónu.