Bulgur

Bulgur pilav (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi chutná príloha z tmavého bulguru.

3-4
porcie
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na tento pilav si pripravíme/odmeráme 3 dl tmavého bulguru. Ďalej 2 stredné cibule a 1 kalifornskú papriku, ktoré si pokrájame na menšie kocky. Trocha infa pre toho, kto tento bulgur nepozná - tmavý bulgur je v domácnostiach tiež celkom obľúbený, hoci nie je až tak často používaný ako ten svetlý. Pravdaže záleží aj na tom, komu ktorý viac chutí :-) Tento tmavý sa varí o dosť dlhšie než ten svetlý. Kým svetlému stačí cca 10 - 12 minút, tmavý potrebuje 30 - 40 minút. A potrebuje aj viac vody než ten svetlý, záleží od jeho typu a aj od toho, že ako dlho bol predvarený pri jeho výrobe :-) Čiže časovo si to musí každý odsledovať.
  2. V panvici na oleji zosklovatíme cibuľu aj s paprikou, pridáme bulgur a chvíľku to spolu necháme poškvrčať. Následne zalejeme 8 dl horúcej vody, dobre osolíme, dáme korenie a kúsok masla. Premiešame a zakryjeme pokrievkou. Takto necháme na strednom ohni varit. Po 20-tich minútach od bodu varu treba kuknúť a občas panvicu trochu pomykať - nemieša sa. Po ďalších cca 10-tich minútach, keď už bulgur vsal do seba skoro celú tekutinu, vypneme plyn a pilav necháme zakrytý ešte zo 15 minút postáť. Hotovo :-)
  3. Takýto bulgur pilav môžte použiť ako prílohu namiesto ryže alebo zemiakov :-) Ja som k nemu pripravila špenátom plnené kuracie prsia na maslovej omáčke :-)
  4. Tento tmavý bulgur má intenzívnejšiu chuť než ten svetlý. Nielenže je chuťovo do orieškova, ale tu cítit viac chuť obilniny. Je to ako keď prirovnáte biele pečivo k celozrnnému :-) Verím, že komu bulgur doteraz chutil, obľúbi si i tento. Je nielen zdraviu prospešný, ale aj výborný :-) Dobrú chuť.