Parené buchty

Buchty na pare s kombinovanou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Svojho času ma naša spoluvareška Izabella929 zaujala aj svojimi mixtúrami džemov a lekvárov, tak som skúsil aj ja. Vydaril sa mi i hruškovo-mangový a použil som ho do buchiet na pare, pre vnučky našich susedovcov. Čučoriedkam v rozpuku zachutili a ja som mal od pýchy a sebachvály nos vyše kaktusov v okolí Peorie. Cesto mi na slnku natešene vyrástlo, bolo nadýchané ako páperie a potom už s ďalšou prácou nebol problém. Nekresťansky drahé 21 g balenie čerstvého droždia som poistil 7 g sušeného.

4-6
porcie
70 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. O čo skromnejšia zostava, o to chutnejší výsledok práce.
  2. Z múky (poľská „Krupczatka”), soli, cukru, dvoch vajíčok, vykysnutého kvásku (100 ml vlažné mlieko, KL cukor krupica, 21 g droždie čerstvé, 7 g droždie sušené a štipka múky) a 150 ml vlažného mlieka, som vypracoval cesto a nechal ho v „rýchlokyske” vykysnúť. Po dobrej polhodinke na slnku zdvojnásobilo svoj objem.
  3. Preložil som ho na pomúčenú „tablu”; bolo naozaj hebké až hodvábne, nabudúce dám asi o 50 ml mlieka menej,
  4. jemne rozvaľkal asi na 15 mm hrúbku a pomocou skleneného pohára s Ø 90 mm, som vykrojil „disky”, na ich prostriedok uložil po KL domáceho slivkového lekváru, čokoládového krému s lieskovými orieškami a mango-hruškového džemu vlastnej výroby.
  5. Vytvaroval som „buchtičky”; vzhľadom na konzistenciu cesta som sa trošku potrápil, ale s pomúčenými rukami som to napokon zvládol.
  6. Ako „stará štruktúra” som použil ešte „preddemokratickú technológiu” a na vyše dvadsaťročnej vysterilizovanej plienke po mojich vnúčencoch, dvojčatách Lillinke a Samkovi, nechal 15÷16 minút napariť.
  7. Čas som využil na prípravu „čokopolevy” a aby si mládež zvykla na životné ťažkosti, pridal som do nej aj vynikajúci čierny rum.
  8. Buchty na pare som servíroval poliate prepraženým maslom a čokopolevou.
  9. Čínska ruža, ibištek, či hibiscus rosa-sinensis hybrid, ako som „vystopoval“ meno tej mojej, ktorá sa pred 3 rokmi, ďakujúc vtáčikom alebo vetru, „nasáčkovala“ do mojeho veľkého kvetináča do susedstva akejsi záhradnej kríčkoviny
  10. jedno ráno som polieval kvety a spod kríka v mojom kvetináči som vyplašil samičku pre mňa exotickej prepeličky (Gambel Wiliam´s Quail) a po odhrnutí konárikov som objavil jej hniezdo s 12 vajíčkami. Odvtedy som sa už k tomuto kvetu nepribližoval a asi po 2 týždňoch,
  11. pomocou rodičov, ako výsadkári „kurátenka-prepeličiatka“ z hniezda povyskakovali a
  12. po necelej hodinke prechádzky po našej záhradke, bez pozdravu odišli a viac sme ich nevideli! Tunajší ich nazývajú „bežci prérie“, ale pobehujú aj po našej ulici.