Bublanina s jahodami (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Dnes som dostala chuť na bublaninu, lebo som kúpila pekné jahody,veľký výber ovocia ešte nie je. Vybrala som mamine recepty, kde ju mám uchovanú a potom som išla na postup, dľa ktorého piekla p.Magálová. Zistila som, že máme rovnaké recepty, ktoré si mamy aj vtedy vymieňali, keď nebola "varecha". Takže žiadne plagiátorstvo!
45 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh. Žltky s cukrom šľaháme elektrickým šľahačom a po ich vyšľahaní veľmi pomaly pridávame olej /tak ako keď robíme majonézu/. Potom pridávame po troche vodu. Šľaháme minimálne 15 minút. DODRŽTE čas šľahania a bublanina sa vám odvďačí krásnou výškou !
- Potom RUČNE vmiešame sneh z bielkov a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme na vopred vymastený a múkou vysypaný pekáč a dáme do rúry na 5 minút predpiecť pri 180 st.C. Zatiaľ si pokrájame umyté a odlístkované jahody na kocky. Vyberieme z rúry a poukladáme jahody. Dopečieme cca 40 minút pri tej istej teplote. Predpečenie je dôležité preto, aby nám jahody nepadli na dno.
- Rada NAVYŠE: do bublaniny môžeme použiť akékoľvek sezónne ovocie čerešne, ríbezľe, maliny, černice alebo aj zmes lesného ovocia, dokonca je výborná aj s čučoriedkami.