Bryndzové rožky
Autor receptu: marienka44
Blíži sa máj a s ním aj predaj májovej bryndze. Na stránke Kauflandu som našla aktuálny
recept a hneď som ho aj
vyskúšala. Všetky suroviny som mala doma.
16 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Preosiatu múku zmiešame so soľou, pridáme mlieko, v ktorom sme rozmiešali droždie a olej. Cesto bez kysnutia vypracujeme a rozvaľkáme tak, aby nám vznikol štvorec. Z cesta povykrajujeme trojuholníky. Tak sa píše v recepte v novinách na stránke Kauflandu.
Ja som cesto rozvážila na 2 polovice a vyvaľkala som postupne 2 väčšie kruhy, radielkom som ich rozdelila diagonálne na 8 ks. Do múky som zamiešala aj trochu kyp. prášku, 1 PL kyslej smotany 16 % a 1 kl sušeného droždia, okrem tých 20 g To je rozdiel od pôvodného receptu.
- Pripravíme si plnku tak, že bryndzu vymiešame s vajcom a prelisovaným cesnakom. Plnku dáme na trojuholníky z cesta, stočíme do tvaru rožka, poukladáme na vymastený plech a potrieme studenou slanou vodou. Necháme ešte kysnúť asi 15 minút. Pečieme pri 180°C asi 20 minút. Toľko recept, ja som urobila malú zmenu:
Do plnky som pridala aj čerstvo mleté čierne korenie od oka a 1 kl zemiakového škrobu, aby plnka počas pečenia nevytiekla.
Rožky som piekla na pečiacom papieri. Po upečení som nechala rožky vychladnúť na mriežke.
- Poznámka: Rožky v podobe trojuholníkov zavinieme tak, že stranu oproti špicu v strede nakrojíme, urobíme asi 1 cm dlhý zárez. To nám umožní túto stranu natiahnuť do strán a kraje zahnúť dovnútra. Takže rožok je uzavretý zo strán a plnka nevybehne von na plech.