Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

Autor receptu: alica7

4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky (560 g) uvaríme v šupke domäkka. Vychladnuté ošúpeme a postrúhame najemno alebo prelisujeme, odoberieme 60 g do plnky.
  2. Plnka: Zmiešame bryndzu, uvarené zemiaky a kyslú smotanu. Omáčka: Zmiešame bryndzu a kyslú smotanu.
  3. Cesto: Zmiešame uvarené zemiaky (500 g), vajce, múku a soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho asi 15 minút postáť. Ak sa lepí, pridáme trochu múky, čím menej múky, tým chutnejšie pirohy budú.
  4. Cesto pomúčime, vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm, nakrájame nožom alebo vykrojíme formičkou, naplníme a okraje spojíme.
  5. Pirohy dáme variť do vriacej vody, keď vyplávajú, varíme asi 1 minútu. Uvarené scedíme, horúce zmiešame s trochou oleja, aby sa neprilepili. Podávame s bryndzovou omáčkou a opraženou slaninou alebo klobásou.