Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy z tvarohového cesta
Autor receptu: jankadomka
Milujem bryndzu a preto som sa rozhodla vyskúšať tento recept, ktorý už mám asi 3 roky odložený* ? Nejak som sa mu
vyhýbala, lebo som si vravela, čo môže byť také iné na bryndzových pirohoch. A hlavne všetky tie tradičné recepty na pirohy mi
prišli troška zložité kvôli strúhaniu zemiakov ? Tento recept ma zaujal hlavne svojou jednoduchosťou.
4 porcie |
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Vypracujeme si cesto z múky, tvarohu, rozpusteného masla, vajca, soli a vody. Vodu nedajte hneď všetku, ale postupne ju pridávajte, aby ste dostali pekne cesto, ktoré sa dá vaľkať.
- Cesto môžeme nechať chvíľku postáť a zatiaľ si pripraviť plnku. Tú urobíme iba zmiešaní bryndze a kyslej smotany. Ak by sa Vám zdala moc riedka, pridajte troška múky.
- Hotové cesto dáme na pomúčenú dosku alebo kľudne aj len na linku ? a vyvaľkáme ho na hrúbku cca 0,5 cm. Cesto bude vláčne tak je možné, že ho budete musieť viac podsypávať múkou. Vykrajovátkom vykrojíme kolieska, ktoré naplníme plnkou a kraje dobre zatlačíme. Ak pracujete iba s pohárom, tak si vykrojené koliesko cesta preložíte a vidličkou pozatláčate okraje, aby plnka nevytiekla. Takto pripravené pirohy dáme variť do vriacej osolenej vody na cca 5 minút. Alebo kým nevyplávajú na povrch.
- Ak Vám ostala plnka, tak ju môžete zriediť ešte s kyslou smotanou poprípade s jogurtom a poliať s tým pirohy. Ja som na ozdobu zvolila nasekanú pažítku a slaninku. Ale to už je na Vás, s čím pirohy budete podávať.