Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy s hubovým ragú
Autor receptu: redakcia
Postup- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladiť, očistíme a postrúhame najemno. Pridáme múku, vlažnú vodu, vajce a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré necháme krátko
odpočinúť.
- Bryndzu zmiešame so zvyškom nastrúhaných zemiakov. Cesto na pomúčenej ploche rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
Z plnky vytvoríme guľky a po jednej vložíme
do stredu každého kolieska. Preložíme a okraje
zlepíme k sebe pomocou vidličky. Pirohy vložíme do osolenej vriacej vody a varíme asi
10 minút.
- Hubové ragú: Šalotku a strúčiky cesnaku
nakrájame nadrobno a orestujeme na masle.
Pridáme huby nakrájané na rovnako veľké
kúsky, ktoré restujeme do zlatohneda. Osolíme,
okoreníme a podlejeme vínom. Krátko povaríme, aby sa alkohol odparil, a podlejeme vývarom. Na miernom ohni varíme 10 minút. Pridáme kúsky masla. Dochutíme čerstvým tymianom a krátko povaríme, aby ragú zhustlo.
- Na tanieri ozdobíme opečenou slaninkou a pažítkovou emulziou, na ktorú sme rozmixovali pažítku so slnečnicovým olejom.
|