Bryndzové halušky

Bryndzové halušky

Autor receptu: lucja28

1
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Kým voda začne vrieť, ošúpeme si zemiak(y) a nastrúhame pomocou strúhadla do misky. Odporúčam strúhať na bočnej strane strúhadla, cesto je tak menej hrudkovité, jemnejšie. Na jednu porciu potrebujeme približne jeden veľký zemiak, alebo dva stredne veľké zemiaky.
  2. K zemiakom pridáme vajíčko, 1 a pol čajovej lyžičky soli a postupne prisypávame múku. Zemiaky zvyknú väčšinou pustiť menšie množstvo vody, preto sa presné množstvo múky ťažko odhaduje. Cesto by nemalo byť príliš riedke, ale ani príliš husté.
  3. Keď voda v hrnci zovrie, vezmeme si haluškovač a cesto pomocou neho pretlačíme do hrnca. Halušky v hrnci premiešame.
  4. Od momentu kedy halušky vyplávajú na povrch ich varíme ešte približne 3 minúty. Odporúčam následne halušky ochutnať, aby sme sa uistili, či sme spokojní s ich konzistenciou.
  5. Kým sa halušky varia, môžeme si na panvičke začať pražiť nakrájanú slaninku.
  6. Uvarené halušky pomocou sitka vyberieme z hrnca a dáme do misky. Pridáme k nim bryndzu, kyslú smotanu a dobre (ale s citom) premiešame.
  7. Halušky naložíme na tanier, navrch dáme opraženú slaninku a nasekanú pažítku.
  8. Hotovo, dobrú chuť. :)