Bryndzové halušky

Autor receptu: 27janka

Naša slovenská klasika bryndzové halušky, máme ich radi, sú rýchlo na stole, bryndza je zdravá a dobrá domáca slaninka, tiež raz za čas nezaškodí. Spomínam na detstvo, každú sobotu sme mali na obed halušky, bryndzové, tvarohové, kapustové, s kyslom smotanou, špenátové. Včera som kúpila májovú bryndzu z farmárskeho obchodu, urobila nátierku na raňajky a na obed sme si pochutili na bryndzových haluškách.

4
porcie
25 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do hrnca si dáme zohriať vodu na halušky, aby nám vrela, kým si pripravíme cesto. Na strúhadle si postrúhame očistené surové zemiaky. Malé kúsky, ktoré nám ostanú si necháme, dáme ich variť k haluškám.
  2. Nastrúhané zemiaky osolíme, pridáme hladkú a hrubú múku premiešame. Cesto si dávame na malú drevnú dosku a lyžičkou hádžeme do osolenej vriacej vody halušky (kto si netrúfa, použije sitko na varenie halušiek).
  3. Kým sa halušky varia (do 5 minút), nakrájame si slaninu a rozškvaríme ju. Uvarené halušky scedíme, premiešame s bryndzou, polejeme rozškvarenou slaninkou a posypeme nakrájanou pažítkou a môžeme obedovať.