Bryndzové buchty

Bryndziaky

Autor receptu: redakcia

16 ks
porcií
25-30 minút
na 180–200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvások: V troške vlažného mlieka rozmiešame cukor a droždie, necháme pár minút odstáť.
  2. Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, vajce, olej, maslo a zemiaky nastrúhané na jemnom strúhadle. Prilejeme kvások a miesime. Mlieko prilievame podľa potreby, cesto má mať polotuhú konzistenciu. Hotové cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť, aby zdvojnásobilo objem.
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm a nakrájame na štvorčeky. Tie naplníme bryndzou s nasekaným kôprom alebo pažítkou a tvarujeme malé buchtičky. Dáme ich na vymastený pekáč, potrieme mliekom a posypeme celou rascou. Pečieme 25–30 minút pri 180–200 °C. Upečené potrieme maslom a posypeme nasekanou pažítkou.