Brusnicový kompót
Autor receptu: cokomilka
Kompót je skvelý produkt, ktorý využijeme pri príprave diviny a omáčok k nej, ku kačacine a divej hydine ako garnírovanie, na prípravu brusnicového koláča.
Brusnice majú obrovskú dietetickú a liečivú hodnotu. Množstvo antioxidantov je najvyššie zo všetkých v Európe rastúcich rastlín a živočíchov.
Obsahujú protirakovinotvorné zložky.
Na prípravu som použila čerstvé anglické brusnice.
10 minút príprava |
12 minút tepelná úprava |
Postup
- Sterilizujeme tri poháriky buď v umývačke alebo ich prelejeme vriacou vodou, tiež viečka.
Čerstvé brusnice umyjeme a dáme do kastrólika s vodou a cukrom + panákom whisky.
Uvedieme do varu a asi 5 minút necháme vrieť.
Bobule brusníc počas varu pukajú, pričom vydávajú jasný zvukový efekt. Keď sú všetky popukané, kompót nalievame do pohárikov a pevne zašróbujeme.
- Ak chceme trvanlivý kompót, nie rýchly, poháriky zasterilizujeme horúcou parou na paráku na buchty v uzavretom hrnci 7 minút nad vriacou vodou.
- Necháme pomaly chladnúť zakryté.
Zvyšný sirup, ktorý sa nezmestil do pohárikov vypijeme, je veľmi zdravý.