Brusnicový kompót

Autor receptu: cokomilka

Kompót je skvelý produkt, ktorý využijeme pri príprave diviny a omáčok k nej, ku kačacine a divej hydine ako garnírovanie, na prípravu brusnicového koláča. Brusnice majú obrovskú dietetickú a liečivú hodnotu. Množstvo antioxidantov je najvyššie zo všetkých v Európe rastúcich rastlín a živočíchov. Obsahujú protirakovinotvorné zložky. Na prípravu som použila čerstvé anglické brusnice.

10 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sterilizujeme tri poháriky buď v umývačke alebo ich prelejeme vriacou vodou, tiež viečka. Čerstvé brusnice umyjeme a dáme do kastrólika s vodou a cukrom + panákom whisky. Uvedieme do varu a asi 5 minút necháme vrieť. Bobule brusníc počas varu pukajú, pričom vydávajú jasný zvukový efekt. Keď sú všetky popukané, kompót nalievame do pohárikov a pevne zašróbujeme.
  2. Ak chceme trvanlivý kompót, nie rýchly, poháriky zasterilizujeme horúcou parou na paráku na buchty v uzavretom hrnci 7 minút nad vriacou vodou.
  3. Necháme pomaly chladnúť zakryté. Zvyšný sirup, ktorý sa nezmestil do pohárikov vypijeme, je veľmi zdravý.