Orieškový zákusok

Brownies s lieskovcovým krémom a karamelovou ganážou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Brownie: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. V samostatnej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a nalejeme do roztopenej čokolády. Múku, kakao a kypriaci prášok preosejeme a primiešame do zmesi. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 170 stupňoch.
  2. Karamelová ganáž: Cukor roztopíme na karamel, postupne prilejeme zohriatu smotanu a rozpustíme v nej karamel. Pridáme nasekanú bielu čokoládu. Poriadne vymiešame tak, aby nezostali nijaké kúsky čokolády. Karamelovú ganáž nalejeme do pripravených formičiek a necháme zmraziť.
  3. Lieskovce v karamele: Lieskovce opražíme na panvici alebo v rúre (pri 180 stupňoch 10 minút) a šúchaním v suchej bavlnenej utierke zbavíme šupky. Potom lieskovce vysypeme na plech s papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Vychladnuté nasekáme na menšie kúsky. V malom hrnci roztopíme cukor na karamel, pridáme maslo a primiešame nasekané lieskovce.
  4. Orieškový krém: Bielu čokoládu spolu so 100 g smotany roztopíme vo vodnom kúpeli a primiešame lieskovcovú pastu. Zmes primiešame do šľahačky vyšľahanej z 250 g smotany.
  5. Orieškový krém nalejeme do formy a rozložíme zmrznutú karamelovú ganáž. Posypeme nasekanými lieskovcami v karamele a navrch položíme brownie korpus. Necháme zmraziť.
  6. Poleva: Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, primiešame nasekané nasucho opražené lieskovce a polejeme mrazený dezert.
  7. Tento dezert môžeme robiť v jednej väčšej forme alebo vo viacerých menších formičkách.