Orieškový zákusok
Brownies s lieskovcovým krémom a karamelovou ganážou
Autor receptu: redakcia
Postup- Brownie: Čokoládu s maslom roztopíme
vo vodnom kúpeli. V samostatnej miske
vyšľaháme vajcia s cukrom a nalejeme do
roztopenej čokolády. Múku, kakao
a kypriaci prášok preosejeme a primiešame
do zmesi. Pečieme vo vopred vyhriatej
rúre pri 170 stupňoch.
- Karamelová ganáž: Cukor roztopíme na karamel,
postupne prilejeme zohriatu smotanu a rozpustíme v nej karamel. Pridáme nasekanú bielu čokoládu. Poriadne
vymiešame tak, aby nezostali nijaké
kúsky čokolády. Karamelovú ganáž nalejeme do pripravených formičiek a necháme zmraziť.
- Lieskovce v karamele: Lieskovce opražíme
na panvici alebo v rúre (pri 180 stupňoch
10 minút) a šúchaním v suchej bavlnenej utierke
zbavíme šupky. Potom lieskovce vysypeme na
plech s papierom na pečenie a necháme
vychladnúť. Vychladnuté nasekáme na
menšie kúsky. V malom hrnci roztopíme cukor na karamel, pridáme maslo a primiešame nasekané lieskovce.
- Orieškový krém: Bielu čokoládu spolu so 100 g smotany roztopíme vo vodnom kúpeli a primiešame lieskovcovú pastu. Zmes primiešame do šľahačky vyšľahanej z 250 g smotany.
- Orieškový krém nalejeme do formy a rozložíme zmrznutú
karamelovú ganáž. Posypeme nasekanými lieskovcami v karamele a navrch položíme brownie korpus. Necháme zmraziť.
- Poleva: Vo vodnom kúpeli roztopíme
čokoládu, primiešame nasekané nasucho opražené lieskovce a polejeme mrazený dezert.
- Tento dezert môžeme robiť v jednej väčšej forme alebo vo viacerých menších formičkách.
|