Broskyňový džem trojnásobný

Autor receptu: bubaya

Raz som skúsila uvariť broskyňový džem, ale veľký úspech som s ním nezaznamenala. Rodinní príslušníci mi povedali, že to chutí ako jablkový pretlak ochutený sprchovým gélom s broskyňovou vôňou. Ale tento recept, čo mi dala pani Justínka, vo mne okamžite vzbudil dôveru. Kúpila som, zavarila som, zvíťazila som - všetkým nám chutí. Použila som doň trstinový cukor, mám rada jeho chuť. Ale kľudne môžete použiť obyčajný cukor, len džem bude trochu svetlejší. Je to mňam mňam.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Broskyne som umyla, hodila na 2 minúty do vriacej vody.
  2. Aby som si nepopálila paprče, ovarené broskyne som v studenej vode ochladila, a olúpala.
  3. Nakrájala som to všetko na štvrtinky, menšie na polovicu do veľkého hrnca. Presypala som broskyne trstinovým cukrom, dobre premiešala a nechala do druhého dňa v hrnci odpočívať.
  4. Na druhý deň ráno som to všetko premiešala, povarila 3 minúty a opäť nechala odkryté stáť do večera.
  5. Večer som prevarila ten zázrak opäť. Už sa to začalo podobať na džem, hustlo to a bolo to neuveriteľne dobré.
  6. Ráno som si umyla poháre, vyvarila viečka a posledný - tretí krát prevarila džem. Tentoraz som varila najdlhšie - cca 10 minút. Kto má rád hustejší džem, môže variť aj dlhšie. Naplnila som ho ešte horúci do pohárov, zavrela dobre viečka, prevrátila hore nohami a nechala do večera vychladnúť. Z 3 kg broskýň a necelého kila cukru mi vyšlo 10 malých cca 3dl pohárikov.