Broskyňový džem trojnásobný
Autor receptu: bubaya
Raz som skúsila uvariť broskyňový džem, ale veľký úspech som s ním nezaznamenala. Rodinní príslušníci mi povedali, že to chutí ako jablkový pretlak ochutený sprchovým gélom s broskyňovou vôňou. Ale tento recept, čo mi dala pani Justínka, vo mne okamžite vzbudil dôveru. Kúpila som, zavarila som, zvíťazila som - všetkým nám chutí. Použila som doň trstinový cukor, mám rada jeho chuť. Ale kľudne môžete použiť obyčajný cukor, len džem bude trochu svetlejší. Je to mňam mňam.
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Broskyne som umyla, hodila na 2 minúty do vriacej vody.
- Aby som si nepopálila paprče, ovarené broskyne som v studenej vode ochladila, a olúpala.
- Nakrájala som to všetko na štvrtinky, menšie na polovicu do veľkého hrnca. Presypala som broskyne trstinovým cukrom, dobre premiešala a nechala do druhého dňa v hrnci odpočívať.
- Na druhý deň ráno som to všetko premiešala, povarila 3 minúty a opäť nechala odkryté stáť do večera.
- Večer som prevarila ten zázrak opäť. Už sa to začalo podobať na džem, hustlo to a bolo to neuveriteľne dobré.
- Ráno som si umyla poháre, vyvarila viečka a posledný - tretí krát prevarila džem. Tentoraz som varila najdlhšie - cca 10 minút. Kto má rád hustejší džem, môže variť aj dlhšie. Naplnila som ho ešte horúci do pohárov, zavrela dobre viečka, prevrátila hore nohami a nechala do večera vychladnúť.
Z 3 kg broskýň a necelého kila cukru mi vyšlo 10 malých cca 3dl pohárikov.