Broskyňové koláčiky

Autor receptu: medovnicek

Pôvodne sa recept nazýval Marhuľové šišky, neviem prečo šišky, lebo podľa mňa s klasickými šiškami nemajú nič spoločné. Možno to bol voľný preklad z maďarčiny, lebo recept mám z knihy, ktorá v originále vyšla v tom jazyku a volá sa Obľúbené babičkine zákusky. Miesto marhúľ som použila broskyne.

Postup

  1. V 2-3 PL vlažného mlieka, v ktorom je rozpustená 1 PL cukru, necháme nakysnúť kvások. K obom múkam pridáme zvyšný cukor, štipku soli a do stredu urobíme jamku, do ktorej vlejeme nakysnutý kvások a dva žĺtky, rozpustené maslo, olej a toľko mlieka, aby vzniklo hladké, nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Keď zdvojnásobí svoj objem, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou (pohárom) vykrajujeme koláčiky.
  3. Do stredu každého koláčika vyhĺbime jamku.
  4. Tú naplníme cca 1 PL vychladnutého uvareného vanilkového pudingu. Ja som použila puding bez varenia, ktorý som pripravila podľa návodu na obale, akurát som dala menej mlieka, aby bol hustejší.
  5. Na puding, rezanou stranou nadol, dáme polovicu broskyne.
  6. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme ich na plechu, ktorý vystelieme papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.
  7. A tu je recept, podľa ktorého som piekla