Brokovnica opretá o prsia (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Brokolicu-brokovnicu som urobila príťažlivejšou pre manžela -
oprela som ju na pekáči o kuracie prsia a zapiekla :-) Verím, že tá Vaša zapekaná brokolica je
tá najlepšia, ale s radosťou ponúkam tú moju pre inšpiráciu :-) Dobrú chuť!
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Brokolicu som rozdelila na väčšie kusy, opláchla a dala upariť. Keďže som sa snažila byť šikovná, použila som na to fintu fň. Očistené, nakrájané zemiaky (neskôr použité ako príloha) som zaliala v hrnci vodou tak, aby končekmi tesne vykúkali nad vodu a dala variť. V momente varu osolila a na zemiaky položila brokolicu, nech im nie je smutno. Hrniec zakryla (až do zmäknutia zemiakov, brokolica rozdelená na väčšie kusy sa nestihla nerozvariť :-) ).
- Zarovno so zemiakmi som v druhom hrnci dala variť kuracie prsia (z vývaru bola po pridaní aj iných surovín dobrá polievočka).
- Kým sa všetko varilo, parilo, hlboký plech som potrela maslom a vysypala strúhankou.
- Tvrdý syr postrúhala nahrubo.
- Vyšľahala 2celé vajcia, 2žĺtky, mlieko, hladkú múku, soľ.
- Vyšľahala z 2bielkov a štipky soli tuhý sneh. Ochutila mletým muškátovým orechom.
- Vaječno-múčnu zmes, postrúhaný syr a sneh zľahka zamiešame.
- Uparenú brokolicu som pokrájala na menšie ružičky, kuracie prsia na plátky a posypala sušenou bazalkou (celkovo dodá jedlu zaujímavú chuť).
- Brokolicu a kuracie prsia poukladáme na plech.
- Syrovú zmes dáme na brokolicu (syr vlastne ostane navrchu a tekuté stečie pomedzi brokoličku, ale to je ono).
- Zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 15min. Odokryjeme a poukladáme plátky masla.
- A odokryté dáme zapiecť, kým povrch nezružovie.
- Dobrú chuť :-)