Brokovnica opretá o prsia (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Brokolicu-brokovnicu som urobila príťažlivejšou pre manžela - oprela som ju na pekáči o kuracie prsia a zapiekla :-) Verím, že tá Vaša zapekaná brokolica je tá najlepšia, ale s radosťou ponúkam tú moju pre inšpiráciu :-) Dobrú chuť!

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Brokolicu som rozdelila na väčšie kusy, opláchla a dala upariť. Keďže som sa snažila byť šikovná, použila som na to fintu fň. Očistené, nakrájané zemiaky (neskôr použité ako príloha) som zaliala v hrnci vodou tak, aby končekmi tesne vykúkali nad vodu a dala variť. V momente varu osolila a na zemiaky položila brokolicu, nech im nie je smutno. Hrniec zakryla (až do zmäknutia zemiakov, brokolica rozdelená na väčšie kusy sa nestihla nerozvariť :-) ).
  2. Zarovno so zemiakmi som v druhom hrnci dala variť kuracie prsia (z vývaru bola po pridaní aj iných surovín dobrá polievočka).
  3. Kým sa všetko varilo, parilo, hlboký plech som potrela maslom a vysypala strúhankou.
  4. Tvrdý syr postrúhala nahrubo.
  5. Vyšľahala 2celé vajcia, 2žĺtky, mlieko, hladkú múku, soľ.
  6. Vyšľahala z 2bielkov a štipky soli tuhý sneh. Ochutila mletým muškátovým orechom.
  7. Vaječno-múčnu zmes, postrúhaný syr a sneh zľahka zamiešame.
  8. Uparenú brokolicu som pokrájala na menšie ružičky, kuracie prsia na plátky a posypala sušenou bazalkou (celkovo dodá jedlu zaujímavú chuť).
  9. Brokolicu a kuracie prsia poukladáme na plech.
  10. Syrovú zmes dáme na brokolicu (syr vlastne ostane navrchu a tekuté stečie pomedzi brokoličku, ale to je ono).
  11. Zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 15min. Odokryjeme a poukladáme plátky masla.
  12. A odokryté dáme zapiecť, kým povrch nezružovie.
  13. Dobrú chuť :-)