Quiche

Brokolicovo-syrový koláč so šunkou

Autor receptu: janikbj

U nás najobľúbenejší koláč naslano, variabilný francúzsky quiche (kiš).

30 minút
na 180-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Krehké cesto: hladkú múku (3dl pohár) - môžeme časť nahradiť celozrnnou - spracujeme so studeným maslom a trochou soli na mrveničku. Pridáme 1-3PL studenej vody a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa veľmi nezohrialo. Cesto dáme asi na pol hodiny stuhnúť do chladničky. Vymastíme si okrúhlu koláčovú formu (priemer asi 25cm), vysypeme hrubou múkou a vychladené cesto do nej natlačíme (rozvaľkáme), potiahneme aj na okraje. Celé cesto poriadne popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo. Pripravené cesto znovu dáme chladiť a rúru zapneme na 220 stupňov.
  2. Medzitým si pripravíme náplň. Tu sa fantázii medze nekladú, kľudne sa vybúrte a dajte, čo máte radi. U nás vedie práve toto: z 500 g brokolice si orežeme ružičky a dáme ich uvariť (nie celkom do mäkka) na paru. Šunku nakrájame na kocky a syr nastrúhame nahrubo. Použite syr, aký máte radi, ja som dala 45 % eidam a 1 mozarellu. Vajíčka rozhabarkujeme so šľahačkovou a kyslou smotanou, osolíme a zmiešame so strúhaným syrom a nakrájanou šunkou.
  3. Vychladené cesto dáme do vyhriatej rúry predpiecť na 10 min. Ak by sa nafukovalo, pichneme doňho nožom alebo vidličkou. Môžete naňho dať papier na pečenie a nasypať fazuľu, ale ja nerada plytvam jedlom, takže túto vychytávku nepoužívam. Po 10 min. predpekania na cesto naukladáme brokolicu a rovnomerne zalejeme smotanovo-syrovou zmesou, poukladáme kocky mozzarelly. Rúru stiahneme na 180 - 190 stupňov.
  4. Koláč pečieme asi 30 min., treba sledovať. Ak by veľmi rýchlo chytalo okraje, môžeme teplotu ešte trošku znížiť. Koláč má byť upečený do zlata, plnka stuhnutá aj v strede. Po 30 min. pečenia zvyknem koláč nechať vo vypnutej rúre ešte asi 7 min. dôjsť. Koláč necháme chladnúť ešte aspoň 20 min., aby boli rezy pekné (čo sa u nás prakticky nekoná, lebo je to muka pekelná, tak dlho čakať :D )