Brokolicovo-karfiolová krémová polievka

Autor receptu: lair

Preštudoval som si všetky podobné polievky vo Vareche a táto kombinácia tam zatiaľ nie je. Toto je teda môj recept, ktorý som sa naučil v južnom Londýne pred 10 rokmi od jedného šefkuchára pochádzajúceho z Maroka.

4 - 6
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na kocky pokrájanú cibuľu popražíme do zlatista. Pridáme múku a miešame. Pridáme na ružičky rozobratý karfiol, brokolicu, a pokrájanú mrkvu. Zalejeme horúcou vodou, pridáme čierne korenie, bujón a roztlačený cesnak. Hladina vody má byť len zarovno so zeleninou, pripadne tesne nad ňou. Varíme na strednom ohni.
  2. Polievku varíme prikrytú a po asi 20 minútach skontrolujeme, či je zelenina mäkká. Mrkva sa z tej trojice varí najdlhšie, teda keď už je aj tá mäkká, odstavíme polievku z ohňa.
  3. Ponorným mixérom potom rozmixujeme zeleninu, kto má rád menšie kúsky zeleniny, skončí skôr s mixovaním. Potom vrátime polievku na oheň, pridáme smotanu, povaríme ešte asi 5 minút, keď je potrebné, ešte dochutíme soľou a polievka je hotová.