Brokolicovo-cuketová polievka s prosciuttom (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Inšpirovala som sa receptom z francúzskeho internetu na brokolicovo-cuketovú velouté, čiže krémovú polievku. Namiesto petits suisses som použila 20%-nú kyslú smotanu, biele korenie som vymenila za kajenské a šunku som pridala sama.

4-5
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Je lepšie použiť čerstvú brokolicu.
  2. Umytú brokolicu rozoberieme na ružičky, mrkvu pokrájame na kolieska, cuketu na malé kocky a šalotky nadrobno a všetko nasypeme do vriaceho slepačieho vývaru. Môžete použiť aj vývar z iného mäsa alebo zo zeleniny.
  3. Keď je zelenina uvarená, vyberieme niekoľko ružičiek brokolice na ozdobenie, polievku osolíme, okoreníme a rozmixujeme ponorným mixérom.
  4. Zahustíme smotanou, prípadne ešte dochutíme. Na tanieri polievku posypeme petržlenovou vňaťou a pridáme ružičky brokolice. Navrch dáme nerovnako potrhané pásiky sušenej šunky.