Cícerová polievka

Brokolicovo-cícerová polievka s parmezánom (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Vyvážená paleta chutí rôznych druhov zeleniny, s pár chrumkavými kúskami brokolice, dozdobená nastrúhaným parmezánom.* Ten spolu s cícerom sa postarajú o dávku bielkovín, zbytok sa stará o ostatné prospešné veci.

4
porcie
5 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V hlbokom hrnci na miernom plameni rozpusti maslo s olivovým olejom a následne tam daj speniť na kocky nakrájanú cibuľu. Potrvá to zhruba dve-tri minútky za stáleho miešania.
  2. Vedľa maj pripravenú 1 mrkvu, ktorú ošup a nakrájaj na drobnejšie časti, nasekaný pór a rovnako ošúpaný a nakrájany sladký zemiak, z ktorého teraz použiješ iba dve tretiny, zbytok si odlož bokom. Všetko pridaj na minútu orestovať k cibuli a premiešaj.
  3. Pridaj 250 g brokolice natrhanej na menšie časti, neboj sa použiť aj stonku, tá je rovnako plná chuti, odrež z nej iba úplný spodok - asi tak 2 cm. Zbytok brokolice nakrájaj na drobné časti a odlož na neskôr. Primiešaj 150 g cíceru, oregano, kurkumu, soľ a čierne korenie, všetko zalej litrom vody, priveď do varu a následne stiahni teplotu sporáku na miernu až slabú. Za občasného miešania var 30 minút.
  4. V osobitnom hrnci priveď do varu pol litra osolenej vody a uvar v nej domäkka druhú mrkvu a zbytok sladkého zemiaku - oboje najskôr ošúp a nakrájaj na kocky. Var na miernom ohni asi 15 minút.
  5. Polievku premixuj do krémovej konzistencie pomocou tyčového mixéra. Následne primiešaj uvarené kocky zeleniny, spolu so zvyšným cícerom a kúskami odloženej brokolice. Hrniec odstav zo sporáku bokom, prikry pokrievkou a nechaj polievku dôjsť ďalších 10 minút. Pridaná brokolica stratí surovosť, ale zároveň takto ostane stále pekne chrumkavá.
  6. Podávaj dozdobené plátkami parmezánu, prípadne s čerstvým chlebíkom.
  7. Instagram: walrus.buko