Brokolicová polievka

Brokolicová polievka s cesnakovými krutónmi bez lepku

Autor receptu: novalim

Poďme si dnes spolu uvariť polievku. Brokolicová polievka dobre padne, zahreje, zasýti a bude príjemnou zmenou v jedálničku po všetkých tých sviatočných dobrotách.* Nič proti koláčikom, šalátom a vysmážaným mäsám, ale to už máme za sebou a asi sa nám všetkým žiada trochu odľahčenia. A práve táto brokolicová polievka nám v tom môže pomôcť.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Postup

  1. Brokolicu umyjeme a nakrájame na malé ružičky, zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme brokolicu so zemiakmi a dve minútky restujeme.
  2. Zalejeme vývarom, prípadne prilejeme ešte trochu vody, aby bola zelenina zaliata povrch. Osolíme a okoreníme, a keď vývar zovrie, povaríme asi 15 minút na menšom plameni.
  3. Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme štipkou mletého muškátového orecha.
  4. Pripravíme si krutóny. Chlieb Linsi nakrájame na malé kocky. V miske zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak a trocha soli. Pridáme chlieb a premiešame so zmesou. Rozložíme na plech a pečieme v rúre na 190 °C asi 10 minút.
  5. Rozmixovanú polievku podávame posypanú parmezánovými hoblinami, s krutónmi a ozdobenú petržlenovou vňaťou.