Jablkové briošky

Briošky s jablkovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Veľmi jednoduché kysnuté briošky, ktoré som naplnila jablkovou plnkou

12
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si kvások. Z množstva vody som odobrala 50 ml, pridala som droždie, posypala cukrom a nechala vykysnúť. Múky som preosiala, pridala som soľ, cukor, vajce a vykysnutý kvások. Pridala som zbytok vlažnej vody a cesto som vložila do robota a nechala vymiesiť. Pri konci miesenia som pridala roztopené maslo a zmiesila. Cesto som pomúčila a zakryla kuchynskou utierkou a nechala 45 min kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto som vyklopila na pracovnú dosku, premiesila a rozdelila na 12 kusov.
  3. Pokiaľ mi cesto kyslo, pripravila som si plnku .Jablká som ošúpala, pokrájala na malé kocky, pridala som k nim škoricu, vanilkový cukor a nastrúhala 4 piškóty.
  4. Každé cesto som vyšúľala, trikrát zatočila ako slimáka, v strede som vytvorila jamku a vložila som do nej plnku a cesto som zatočila smerom dohora, aby som zakryla plnku.
  5. Všetky hotové briošky som uložila na plech vystlaný papierom na pečenie a nechala som ich zakryté podkysnúť 20 min. Potom som ich natrela žĺtkom, do ktorého som zašľahala aj trošku smotany a posypala vrch celým makom.
  6. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 min. Upečené som vyložila na mriežku a nechala vychladiť.
  7. Brioška v reze...
  8. ...veľmi chutné, netreba natierať maslom. Prajem vám dobrú chuť.