Jablkové briošky
	        Briošky s jablkovou plnkou (fotorecept)
	        Autor receptu: izabella929
	         
	        
	        Veľmi jednoduché kysnuté briošky, ktoré som naplnila jablkovou plnkou
| 		  
				  	  
				  	12 porcií  | 
				  	  
				  	50 minút príprava  | 
				  	  
				  	20 minút  na 180 °C  | 
Postup
- Pripravila som si kvások. Z množstva vody som odobrala 50 ml, pridala som droždie, posypala cukrom a nechala vykysnúť.
Múky som preosiala, pridala som soľ, cukor, vajce a vykysnutý kvások. Pridala som zbytok vlažnej vody a cesto som vložila do robota a nechala vymiesiť. Pri konci miesenia som pridala roztopené maslo a zmiesila. Cesto som pomúčila a zakryla kuchynskou utierkou a nechala 45 min kysnúť.
 - Vykysnuté cesto som vyklopila na pracovnú dosku, premiesila a rozdelila na 12 kusov.
 - Pokiaľ mi cesto kyslo, pripravila som si plnku .Jablká som ošúpala, pokrájala na malé kocky, pridala som k nim škoricu, vanilkový cukor a nastrúhala 4 piškóty.
 - Každé cesto som vyšúľala, trikrát zatočila ako slimáka, v strede som vytvorila jamku a vložila som do nej plnku a cesto som zatočila smerom dohora, aby som zakryla plnku.
 - Všetky hotové briošky som uložila na plech vystlaný papierom na pečenie a nechala som ich zakryté podkysnúť 20 min. Potom som ich natrela žĺtkom, do ktorého som zašľahala aj trošku smotany a posypala vrch celým makom.
 - Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 min. Upečené som vyložila na mriežku a nechala vychladiť.
 - Brioška v reze...
 - ...veľmi chutné, netreba natierať maslom. Prajem vám dobrú chuť.